De Philips-octrooien van Gerard Plukker.

bimetaal veer Bij het zoeken naar naamgenoten op het 'world wide web' zag Gerard met niet geringe verbazing de vermelding van Gerardus Wilhelmus Plukker als uitvinder. Het was een volslagen verrassing dat resultaten van zijn werk voor Philips na meer dan dertig jaar nog op internet te vinden waren,
(zie hier wat hij in 1998 zag: in de US Patent Database).
Inderdaad had hij toen in 1967 een bijdrage mogen leveren die leidde tot een technologische toepassing die uniek was en voor Philips van grote betekenis.
Achteraf realiseerde hij zich hoe verstrekkend en hoe succesvol dat initiatief is geworden, (zie hier de uitleg).
Het is toch wel bijzonder om zolang na het afsluiten van een loopbaan, in de industriŽle wereld nog vermeld te worden als uitvinder. Dit was echter niet gerealiseerd zonder de geboden mogelijkheden van de werkgever en de verkregen medewerking van collega's.
Philips heeft op zijn naam 6 patenten in vele landen aangevraagd en verkregen. De originele documenten van al die landen zijn nu nog (jaar: 2006) op internet in te zien. Zo is te zien dat anderen, na de maximale looptijd van de patenten, de bimetaal-uitvinding opnieuw hebben geclaimd en nadat ook die was verlopen anderen dat wederom hebben gedaan:
Philips (US-1985), GTE (US-1988), Hitachi (JP-1996), NEC (JP-1999) en Imphy (FR-2000).

De bimetaalveer wordt nu (in het jaar: 2006) nog steeds toegepast en vermeld in technische magazines op internet, dus is het letterlijk en figuurlijk een ijzersterke vinding.